ផលប៉ះពាល់របស់ភេសជ្ជៈទៅលើប្រតិកម្ម និង ប្រសិទ្ឋភាពរបស់ឱសថ

b70684744e7135c117936d5073ce52ad2.jpg

អានេះសុទ្ឋតែថ្នាំ(ឱសថ),តែមិនដឹងថាថ្នាំអី,កុំប្រថុយលេប​ផ្តេសផ្តាស់ឲ្យ​សោះ!​ងាប់ភ្លាម!

cup_of_cafe-full2.jpg

 

អានេះកាហ្វេទេ! ញ៉ាំទៅបងប្អូន! អត់គ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងក្លាដូចថ្នាំខាងលើទេ!
birra.jpg
នេះគឺចំនងចំនូលចិត្តផស់បងប្រុសៗ! Cheer!ម៉ស់!លើកដាច់សាច់ស្អាត

180px-achel_beer_and_glass.jpg
នេះក៏ត្រូវចិត្តបងប្រុសៗណាស់ដែរ! ចឹងដាក់មួយទៀតមើល៎

cocacola.jpg
អូ!អានេះត្រូវចិត្តខាងសុភាពនារីវិញនែ៎! តែសូមរំលឹកកុំទទួលទានច្រើនពេកក្រែងកើត​រោគ​ទឺក​នោម​ផ្អែម!!អាហ្នឹងពិបាកព្យាបាលណាស់!

milk.gif
ហាហា!អានេះត្រូវចិត្តអូនៗៗឯណោះទេ !!! ឆ្ងាញ់ម៉ង!! ជំនួយឆ្អឹងជមនួយខួរក្បាល!តែកុំញ៉ាំឲ្យលើសពីកំរិតប្រើប្រាស់ណា៎អូនៗៗ​

(ឲ្យអូនៗអស់​អាត្មា​បានអីឆាន់ទៅ??)
 
 
ភេសជ្ជៈដែល​យើង​ទទួល​ទាន​ក្នុង​ពេល​តែ​មួយជាមួយ​នឹង​ការលេប​ថ្នាំ(ភាសាសាមញ្ញ)​វា​អាច​បង្ករ​ឲ្យមានភាព​ផ្លាស់​ប្តូរដំណើរ​ប្រតិកម្ម​ក៏​ដូចជា​កំរិតជាតិពុល​របស់​ឱសថ។ ការយល់ដឹង​ពីផល​ប៉ះពាល់ទាំងនេះ អាចជួយសម្រួលដល់​អ្នកប្រើ​ប្រាស់ឱសថ​ឲ្យ​បង្ការ​បាន និង​ ជឿសវាង​បានរាល់​ផលប៉ះពាល់ដែលបង្ករមកពី​ការ​ទទួល​ទានភេសជ្ជៈក្នុងពេល​កំពុងតែប្រើឱសថ​ ឬ ប្រើភេសជ្ជៈ​ជំនួស​ទឹកក្នុងការលេបថ្នាំ។

១.ទឹក៖​ នៅគ្រប់ករណីទាំងអស់ទឹកគឺ​ជាភេសជ្ជៈ​ដែល​អាចប្រើ​សំរាប់​លេប​ថ្នាំ​បានគ្រប់​ប្រភេទ​ថ្នាំ​លេប​ទាំងអស់។ ទឹកជួយសម្រួលដល់ការនាំ​ថ្នាំដែលបាន​លេប​ឆ្លង​កាត់​បំពង់​អាហារ​បាន​យ៉ាង​ងាយ​ស្រួល​ និង ធ្វើឲ្យថ្នាំឆាប់បានទៅ​ដល់​ផ្នែកដំដូងនៃ​ពោះវៀនតូច(ទីកន្លែងដែលថ្នាំ​ភាគច្រើន​សំយោគ​នៅទីនេះ)។ ទឹក​កី៏ជួយកាត់បន្ថយ​នូវភាពរំញោចកន្រ្តាក់សាច់ដុំបំពង់អាហារ ដោយទឹក​ជាអង្គធាតុ​ជួយលាង​សំអាតបំពង់អាហារមិន​ឲ្យថ្នាំនៅជាប់​ស្អិតនឹង​ភ្នាសបំពង់អាហារ(ថ្នាំមួយចំនួន​ដែល​អាច​បង្ករ​ឲ្យមានការ​កន្រ្តាក់​សាច់ដុំបំពង់អាហារ​ដូចជា​ អាស្ពីរីន, អេរីត្រូមីស៊ីន, ដូស៊ីក្លីន, ឃ្វីនីន…)។​ បញ្ហា​នេះចោទជាសំខាន់​ទៅលើ មនុស្ស​ចាស់​ ព្រោះវ័យកាន់តែចាស់ការបញ្ចេញរសអាហារកាន់តែតិច​ជា​លំដាប់។

 (សូមផ្អាកត្រឹមនេះសិន ងុយគេងណាស់!!!ចូលនិន្រ្ទាមួយសិន!!)
 

Ảnh hưởng của nước: Trong mọi trường hợp, nước là đồ uống thích hợp cho mọi loại thuốc. Nước giúp thuốc dễ dàng trôi từ thực quản đến dạ dày và chóng tới tá tràng, giảm kích ứng của một số thuốc (quinin, erythromycin, doxycyclin, aspirin…). Điều này đặc biệt quan trọng với người già vì ở đối tượng này, lượng chất tiết giảm rất nhiều. Nước làm tăng độ tan của dạng bào chế và dược chất, thúc đẩy quá trình hấp thu, nhờ đó làm tăng sinh khả dụng của thuốc, nhất là với các thuốc ít tan (amoxycilin, theophyllin,…). Nước cũng giúp làm tăng tác dụng của các thuốc kém bền vững trong môi trường acid của dạ dày do tác dụng hòa loãng dịch vị. Nước còn giúp rửa sạch thuốc đọng lại ở ống tiêu hóa, nhờ đó giảm được các tác dụng phụ như buồn nôn, kích ứng và loét. Lượng nước nhiều sẽ giúp bài xuất nhanh một số thuốc có độc tính cao (cyclophosphamid) qua nước tiểu, giảm tác dụng phụ tạo sỏi của một số thuốc (sulfamid…). Nói chung, khi sử dụng thuốc nên uống nhiều nước. Không nên dùng các loại nước hoa quả, nước khoáng, các loại nước ngọt có gas… để uống thuốc, vì các loại đồ uống này có thể phá hỏng thuốc hoặc gây thay đổi hấp thu. Cần đặc biệt lưu ý điều này với các thuốc có khoảng điều trị hẹp để tránh dẫn đến tăng tác dụng phụ hoặc độc tính.